Zolder isoleren
Heeft u een koude zolder of hoge energierekening, of bent u bezig met het verduurzamen van uw woning? Het isoleren van de zolder is de meest effectieve vorm van woningverduurzaming. Doordat warme lucht omhoog trekt, trekt de warmte uit de woning door de zolder naar het dak, waar het de woning verlaat. Het is mogelijk dat er tijdens de bouw van de woning geen of slechte isolatie in de zolder is aangebracht.
Door het gebrek aan isolatie in de zolder kan de warmte via het dak ontsnappen. Daardoor kost het meer gas om uw woning te verwarmen, en warm te houden. Zolderisolatie is een vorm van dakisolatie, en wordt door de overheid gesubsidieerd. Alles over uw zolder isoleren, geschiktheid voor uw woning, de beschikbaarheid van subsidie en meer leest u op deze pagina:
Wat is zolderisolatie?
Het isoleren van de zolder is een isolatiemaatregel die voorkomt dat er warmte via het dak de woning kan verlaten. U kunt uw zolder isoleren van binnenuit. Zolderisolatie is een vorm van dakisolatie, maar bij dakisolatie kan er ook een isolerende laag ín het dak worden aangebracht. Het aanbrengen van een isolerende laag ín het dak is echter aanzienlijk duurder dan het laten aanbrengen van een isolerende laag tegen de binnenzijde van het dak. Het aanbrengen van de isolerende laag gebeurt meestal tussen de houten balken op uw zolder. Dit bespaart ruimte, en zorgt er voor dat de zolder eventueel afgewerkt kan worden, zoals met gipsplaten.
Soorten/beste dakisolatie
Zolderisolatie is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld vloer- of spouwmuurisolatie, een isolatiemaatregel waarbij de isolerende laag vaak in het zicht zit. Mensen hebben vaak uiteenlopende wensen en eisen over alles wat in het zicht zit, waardoor er veel verschillende soorten en materialen bestaan om uit te kiezen. De ‘standaard’ optie voor zolderisolatie is het aanbrengen van een isolatielaag zonder afwerking. Dat betekent dat u het isolatiemateriaal in het zicht zit. Het betreft dan meestal PIR platen. Een alternatief voor een onafgewerkte isolatielaag is zolderisolatie met afwerking. Ook hierin zijn er veel mogelijkheden, maar meestal betreft het geïsoleerde platen met een afwerking van gips. Deze platen worden tegen elkaar aan geplaatst.